Австралија ги ублажува мерките, со денови нема нови заразени

Австралиската федерална држава Нов Јужен Велс ќе ги олесни ограничувањата за физичка дистанца и ќе ги отстрани условите за компаниите каде вработените можат да работат од дома, затоа што се близу три недели без локален пренос на коронавирус, рече премиерот Гледис Береџиклиан

За разлика од многу други делови на светот кои воведуваат построги правила за забавување на повторното ширење на коронавирусот, австралиските држави и територии започнаа да ги ублажуваат скоро сите ограничувања во последните неколку недели. Тоа обезбеди огромен поттик за разнишаната економија на земјата во периодот пред Божиќ.

Нов Јужен Велс, најнаселената држава во земјата, ќе им овозможи на рестораните, пабовите и кафулињата да ги зголемат капацитетите од 1 декември.

Во обид да ги оживее деловните области во Сиднеј, Береџиклиан рече дека државата ќе ја отстрани наредбата од 14 декември со која се бара работодавците да им дозволат на вработените да работат од дома.

Close