Тачи призна- Гледав како УЧК ги мачи србите

Kosovo's President Hashim Thaci reacts during a press conference with Kosovo's Prime Minister in Pristina on July 24, 2020, following their meeting for the resumed Pristina - Belgrade dialogue on the normalisation of the diplomatic relations. (Photo by Armend NIMANI / AFP)

Поранешниот командант на УЧК, Хашим Тачи, беше испрашуван трипати пред да биде уапсен и однесен во одделот за притворската единица на Специјалниот суд во Хаг. Тој беше испрашуван во јули и декември минатата година и во јануари годинава.

Ова го покажуваат документите на Специјализираното обвинителство, кои беа декласифицирани и кои докажуваат дека поранешниот претседател на Косово не ја говорел вистината.

Досега јавноста знаеше дека Тачи само еднаш одговарал и бил испрашуван од судот и тоа во јануари оваа година. Сега е веќе познато дека имало ( најмалку ) уште две сослушување на Тачи.

Close