Над 100 саркофази откриени во Египет

Египетските власти задолжени за антиквитети денес објавија откривање на најмалку 100 антички саркофази, со мумии во некои од нив и околу 40 позлатени статуи во огромната фараонска некропола Сакари јужно од Каиро.
Шарени, запечатени саркофази и статуи кои беа погребани пред повеќе од 2.500 години беа изложени на импровизирана изложба во подножјето на познатата пирамида Џосер во Сакара, пренесува АП.

Археолозите отвориле ковчег во кој имало добро сочувана мумија завиткана во крпа. Тие исто така извршија рендгенско зрачење, визуелизирајќи го обликот на античката мумија, покажувајќи како е зачувано телото. – 332 п.н.е.).
Тој рече дека ќе ги пренесе артефактите во најмалку три музеи во Каиро, вклучувајќи го и големиот египетски музеј, што Египет го гради во близина на познатите пирамиди во Гиза. Министерот додаде дека ќе објави уште едно откритие во некрополата Сакара подоцна оваа година.

Откритието кај познатата некропола е последно во низата археолошки откритија во Египет. Од септември, властите за антиквитети открија најмалку 140 запечатени саркофази, со мумии во повеќето од нив, во истата област на Сакара.

Локалитетот Сакара е дел од некрополата во античката египетска престолнина Мемфис, која ги вклучува познатите пирамиди во Гиза, како и помалите пирамиди во Абу Сир, Дахшур и Абу Руаиш. Урнатините на Мемфис беа прогласени за светско наследство на УНЕСКО во 1970-тите.

Египет често ги посетува своите археолошки откритија во надеж дека ќе ја стимулира виталната туристичка индустрија, која беше во неволја од политичките превирања по 2011 година кога беше соборен долгогодишниот претседател Хосни Мубарак. Пандемијата со корона вирус оваа година му зададе дополнителен удар на туризмот во Египет.

 

Close