Просо -житарка со висока нутритивна вредност

Просото е една од најстарите, но и најздравите житарки. Се одгледува уште од пред 7000 години, а потеклото му е од Азија и Африка. Во дамнешните времиња се сметало за храна на сиромашните, а во Америка и Европа дури и служело како сточна храна, но денес оваа безглутенска житарица се користи за подготовка на различни јадења во целиот свет, а се служи како прилог, салата, или како додаток на оброците, во супи и варива.

Постојат неколку видови на просо, но генерално тоа има кружна форма и компактно зрно, најчесто со жолта боја. Со оглед на тоа дека расте во поладна клима, според макробиотичката филозофија претставува топла храна за телото, па најдобро е да се јаде во доцните летни месеци и во текот на есента.

Освен што нема глутен, просото е и алкална (базна) житарица поради што организмот може лесно да ја свари, а според некои научници, просото е и антиканцерогено бидејќи алкалната храна не предизвикува киселост во организмот, што е средина во која се развиваат клетките на карциномите. Поради ова, се препорачува на лицата кои имаат проблеми со цревата бидејќи помага во регенерација на цревната флора, добро е за проблеми со слезината, анемија, артритис и при проблеми со нервниот систем. Се јаде без лушпата, бидејќи таа тешко се вари.

Просото е богато со магнезиум и железо, претставува одличен извор на протеини (во 100 г просо има 10 г протеини), содржи калциум, фосфор, цинк, никел, витамин Е и витамини од групата Б.

Како што веќе споменавме, просото се издвојува од другите житарки по тоа што не содржи глутен, и истовремено е и базна храна. Природниот pH на организмот се разликува, но има тенденција да се спушта (закиселување) како резултат на стрес и конзумирање на одредени видови храна. Треба да имате во предвид дека, и покрај тоа што при јадењето на некои видови на храна не чувствувате кисел вкус, сепак тие можат да делуваат како киселини при варењето и да ја зголемат ацидозата на организмот.

Close