Филипче очекува идната недела по скратена постапка да се усвојат предложените рестриктивни мерки

Комисијата за заразни болести и Министерството за здравство не се откажуваат од мерките носење маска на отворено, стоп за групирање по 22:00 часот и забраната за домашни посети на повеќе од четворица гости.

Здравство ќе  интервенира амандмански во Законот за заштита од заразни болести кој веќе е во собраниска процедура и наредната недела  ќе се носи по скратена постапка. Кога законот ќе помине ќе казнува и полицијата и инспекторатите.

Почнува на 0.55 се изнуди практично таква ситуација завршува на 1.22 и да се контролира и да се спроведува

Откако поради алармантниот раст на Ковид пациенти  се преполни струмичката болница, од таму побараа помош од дополнителен број лекари и медицински персонал. Министерот Филипче вели дека недостатокот ќе се решава како и досега со ротација на медицинскиот кадар. Не само во рамки на самата болница, туку и од други здравствени инстутуции ако за тоа има потреба.

Close