На морското дно има 14 милиони тони микропластика

Дното на светските мориња е покриено со 14 милиони тони микропластика, што е последица од фрлањето на големите количества ѓубре во океаните секоја година, објави австралиската национална научна агенција ЦСИРО.

Количеството ситни загадување е 25 пати поголемо во однос на проценките извлечени од претходните лолани студии, наведува ЦСИРО, која своето истражување го нарекува прва глобална проценка на микропластиката на дното на морето.

Експертите со подморница-дрон собрале примероци од длабочини и до 3.000 метри во подморјето на јужна Австралија.

„Нашето истражување покажа дека глабоките окени се како одводни канали за микропластиката“, кажа шефицата на проектот Дениз Хардести.

Close