23 жртви на ерменска страна во Нагорно Карабах

epa08700714 A frame grab from handout video provided by the Armenian Ministry of Defence allegedly shows an Azerbaijani tank being destroyed by the Armenian army at the frontline of the self-proclaimed Republic of Nagorno-Karabakh, between Armenia and Azerbaijan, issued 27 September 2020. According to media reports, Armenia has imposed martial law after clashes have erupted in the territorial conflict between Armenia and Azerbaijan in Nagorno-Karabakh Republic, with both sides reporting civilian deaths after alleged shelling, artillery and air attacks along the front. EPA-EFE/MINISTRY OF DEFENCE OF ARMENIA HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Во судирите во Нагорно Карабах во изминатиот ден беа убиени 23 лица од ерменска страна, што го зголеми вкупниот број на жртви на 104, објави владиниот информативен центар.

Десетици луѓе загинаа, а стотици се ранети во борбите од неделата што се проширија надвор од границите на Нагорно Карабах, заканувајќи се дека ќе се прелеат во општа војна меѓу поранешните советски републики Азербејџан и Ерменија.

Ситуацијата во Нагорно Карабах ескалираше кон крајот на минатата недела.

На 27 септември, Министерството за одбрана на Азербејџан објави дека вооружените сили на Ерменија гранатираа места на линијата за контакт во Нагорно Карабах и дека меѓу жртвите има цивили и војници.

Close