Хрватска ќе ја намали бучавата во кафулињата за луѓето да комуницираат без да се доближуваат

epa08460229 Citizens sit in a caffe bar in downtown Zagreb, Croatia, 02 June 2020. After two months lock down caused by coronavirus crisis Croatian citizens were allowed back to normal life without protection masks. EPA-EFE/ANTONIO BAT

Националниот штаб за заштита оваа недела ќе побара нови мерки против ширењето на коронавирусот во Хрватска, вклучително и контроверзен предлог со кој треба да се намали музиката во кафулињата и баровите.

Шефот на Хрватскиот институт за јавно здравје, Крунослав Чапак, се обиде да ја објасни оваа мерка во интервју за ТВ Нова.

Кога бучавата е голема, природно е човекот што сака да разговара со некого да му пријде поблиску на соговорникот за да го слушне подобро. Тој не може да остане на растојание. Покрај тоа, обемот на говорот е засилен. Кога викате, се зголемува и аеросолта, која патува побрзо и инфекцијата се шири полесно. Логично е да се намали бучавата во кафулињата и ноќните клубови за луѓето да можат да комуницираат. Бучавата треба да остане, но не мора да биде премногу гласна, за луѓето да можат да комуницираат, рече Чапак.

Close