Заев на конференција на „Економист“ за Западен Балкан

Заедно се соочуваме со истите здравствени и економски предизвици, и само заедно можеме да ги надминеме, со поблиска соработка и со поголема солидарност. Затоа треба да продолжиме да инвестираме во добрососедски односи, да ги надминуваме отворените прашања со дијалог и толеранција и да ја подобруваме регионалната соработка, истакна премиерот, Зоран Заев, на панелот посветен на иднината на Западен Балкан на конференцијата на угледниот магазин „Економист“  на тема „Европа: Зајакнување на кохезијата во турбулентни времиња“ што се одржува во Атина.

Според Заев, потребна е силна политичка волја за да се решаваат сите деликатни прашања и тоа е охрабрувачка порака за Западен Балкан.

„Се надевам дека нашите постигнувања, договорите со Грција и Бугарија, се доволно инспиративни за лидерите во регионот да се посветат на негување на мирот и стабилноста, да ја зајакнеме регионалната соработка, да постигнеме поголем економски развој и да останеме до крај посветени на евроатланските интеграции“, кажа Заев.

 

Close