ЛЕДЕН БРЕГ 30 ПАТИ ПОГОЛЕМ ОД МЕНХЕТЕН Е ОДВОЕН ОД АНТАРКТИКОТ

НАСА предупреди дека ледениот брег ќе биде 30 пати поголем од Менхетен,и наскоро може да се одвои од Антарктикот.

Тие истакнаа дека ова предизвикува голема загриженост за анкетите кои моментално се спроведуваат на Антарктикот, додавајќи дека нивната иднина е неизвесна.

Научниците го набљудуваат Антарктикот од 1915 година, но велат дека оваа пукнатина е најголема досега.

Се уште не е јасно како оваа ситуација ќе се развива понатаму, што е неизвесна иднина за научна инфраструктура и човечко присуство на Антарктикот од 1955 година – велат тие.

Во октомври 2016 година, има значителен напредок во истражувањето, но сегашниот проблем е оваа голема пукнатина.

НАСА истакнува дека пукнатините биле стабилни веќе 35 години, но сега почнале значително да се прошируваат, околу 4 километри годишно.

НАСА истакнува дека создавањето на овие пукнатини е всушност дел од животен век на ледениот брег, но дека неодамнешните промени досега не биле познати во оваа област.
Преку сателитски слики и истражувачки авиони, НАСА е во можност да ги проучува ледените брегови.

ВИДЕО: Го направивме ова на нашата планета! Мразот се топи на Северниот Пол

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close