За полициските службеници дисциплинска постапка, а за „мангупот“ полицаец глоба од од 600 до 800 евра

Министерството за внатрешни работи ја информира јавноста дека во врска со двете фотографии  кои во текот на вчерашниот ден се појавија на социјалните мрежи на кои лица  облечени во полициска униформа со навредлива содржина кон граѓаните  кои заради вонредната состојба ги почитуваат препораките на Владата и се наоѓаат во изолација,  а со тоа се штитат себе си и другите од ширењето на вирусот Ковид 19, Ве известуваме дека Министерството за внатрешни работи најостро го осудува ваквиот недоличен и недопустлив начин на однесување особено на полициски службеници и согласно процедурите веднаш  изврши проверки дали станува збор за вработени во МВР .

При извршените проверки беше утврдено дека  двете лица  на една од фотографиите заеднички фотографирани во возило  станува збор за овластени полициски службеници, истите  веднаш се повикани на разговор во внатрешна контрола на МВР , при што против нив најитно поведе дисциплинска постапка за чија содржина и исход ќе ја известиме јавноста по утврдување на сите факти.

Во врска  со другата фотографија каде едно лице  е фотографирано само , МВР утврди дека не станува збор за полициски службеник туку за граѓанин А.А (27) од Прилеп, кој веднаш по утврдување на идентитетот е повикан во ОВР Прилеп на разговор и по утврдените факти и разговорот со  него, МВР против него ќе поднесе прекршочна пријава по член 23 од Законот за прекршоци против ЈРМ во висина од 600 до 800 евра глоба, заради лажно преставување на социјалните мрежи како полициски службеник,носејќи  полициска мајца со полициски ознаки .

Министерството за внатрешни работи апелира  до граѓаните и до полициските службеници да  бидат крајно внимателни со содржините на објавите на социјалните мрежи  и воедно потенцираме дека  најстрого ќе бидат казнувани сите лица кои со ваквото недолично и непрофесионално однесување го нарушуваат угледот на полицијата.

фото: ФБ

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Close