Кликни за да се помолиш со папата

Папата Франциско ги повика католиците да се молат со него на интернет, претставувајќи ја аликацијата на страницата „Клик ту Преј“ (Кликни за да се помолиш). Станува збор за официјалната интернет-страница на Ватикан, Светска молитвена мрежа (Worldwide Prayer Network), соопшти Ватикан.

Се работи за посебна друштвена мрежа, каде секој верник ќе може да направи свој профил. Кога ќе се избере опцијата „Да се помолиме со папата”, било на мобилната апликација или на интернет страницата, верниците ќе може да видат за што треба тој месец да се помолат со највисокиот католички поглавар.

Има и опција „Да се помолиме со мрежата”, а тоа е „просторот каде што корисниците можат да ги споделат молитвите со други лица”. Целта е да се создаде платформа со којашто луѓето „ќе му се придружат на папата во мисијата на сострадание кон светот”, се вели во описот.

Освен на „Клик ту Преј”, Франциско има профили и на Твитер и на Инстаграм.

Од друга страна пак, папата не еднаш предупредил дека друштвените мрежи можат да доведат до намалување на реалното општење и комуникација меѓу луѓето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close