(ВИДЕО) Бадниковата литија и пеење коледарски песни за прв пат годинава во с. Радожда

Утрово граѓаните се разбудија со коледарската песна. Коледарчињата ги пееја познатите стихови, ширеа радост од дом на дом и го најавуваа Христовото раѓање. За прв пат годинава Бадникова литија и во с. Радожда

– Сива, сива голабица,

-каде си се осивила?

– Таму горе на бел Дунав.

– Што имаше, што немаше?

– Ми имаше златна чаша,

-златрна чаша, иконата,

-да служиме млада Бога,

-млада Боига Божикова,

– Божик ми е на небвеса,

– слава му е на земјата.

Или онаа „Коледе леде“…

– Коледе, леде! паднало греде,

– утепало деде. Дедо се мачи,

– баба го квачи, со четири јајца

– гускини, гусќини!

– О, О, коледе!

фото и видео: Охрид 1

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Close