Нас ни требаат повеќе амбасадори како Ориан- новинари во одбрана на израелскиот амбасадор

Новинари воодушевени од амбасадорот Ден Ориан, застанаа во негова одбрана. Во новинарски осврт новинар објаснува зошто е воодушевен од работата на амбасадорот ден Ориан, а разочаран од тектот против Ориан од бившиот амбасадор Гербер.

Новинарскиот допис го објавуваме во целост:

Го читав текстот од бившиот амбасадор Гербер од дипломатскиот клуб и сум многу разочаран и вознемирен.

Јас го знам амбасадорот Дан Оријан неколку години.

Да бидам искрен , јас верувам дека нас ни требаат повеќе амбасадори како него.

Не само затоа што е креативен и затоа што има убави идеи, туку затоа што тој се грижи за Македонија.  Тој се грижи за нас и секогаш е подготвен да сподели Израелски искуства и знаење.

А некои луѓе имаат тенденција да збунат со грижа и мешање.

Јас ги следам активностите на Дан скоро 5 години од уметник до неговите полињата за иновации

Јас мислам дека Израел треба да се гордее што има толку активен амбасадор, тој е многу докажен и активен. Јас мислам ние треба да му сме благодарни за конекцијата која тој се обидува да ја создаде-   направи. Тој помага да се создаде.

Јас би му препорачал на амбасадорот Гербер за да се приклучи на „Маршот на животот“, настан на кој Дан беше меѓу иницијаторите, а се одржува на 12-ти март во Битола. Тогаш можеби ќе му биде многу појасно колку силна е поврзаноста на Ден со нашата земја и да ја раскаже приказната за Евреите.

Се надевам дека повеќе од нашите луѓе би биле посветени на нашата нација, како што е Дан за неговата?

Исто се надевам дека ќе го имаме Дан како амбасадор уште многу години и можеби веќе е време да ги послушаме блиските пријатели .

Како и тој како кога ни кажа дека нештата треба да се проверат.

Јас разбирам дека демантот за ревизија за фондот дојде од еврејската заедница.
Можеби  да биде добро што некој ќе провери.

Ако се е добро, никој не треба да се плаши од ревизија претпоставувам.

Ова може да биде одлично , но да не биде проблематично за тој што го пишува ова.

Јас го гледам Дан како добро за Израелско – Македонската релација и врска, за промоција на Македонија во Израел,  и без сомнеж ние во Охрид го видовме како вистински  промотор кој обезбеди многу средства.

Се надевам дека амбасадорот Ориан нема да се повлече поради зборовите на поранешниот амбасадор Гербер.

станува збор за време за нов вид дипломатија, ние сакаме да имаме повеќе како стилот на Дан, ако воопшто може да се има повеќе…

Само за потсетување по добиената информација за видео настапот на израелскиот амбасадор во  Македонија, Дан Ориан на комеморативната манифестацијата по повод 81-годишнина од нацистичката „Кристална ноќ“ во Институтот за духовно и културно наследство на Албанците во Скопје, извршниот одбор на Дипломатскиот клуб – Скопје се обрати со соопштение за јавноста кое го објавуваме интегрално:

„Дипломатскиот статус и настапите на секој странски претставник подразбираат активности согласно нормите на Виенската Конвенцијата за дипломатски односи од 1963 година,  кои што сметаме дека амбасадорот Ориан ги пречекорил во своето излагање на 9 ноември 2019 година, искажувајќи неприфатливи и тенденциозни ставови и мислења за односите и состојбите во одделни субјекти во Република Северна Македонија.

 Делови од  наводите изнесени во настапот на амбасадорот сe субјективни и се насочени единствено кон истакнување на неговата улога во активностите да се сочува и негува традицијата културно – историското богатство на Евреите во Битола, а со тоа тој всушност создава раздор во зачувување на овие светли еврејски традиции во Битола и во Скопје и во Штип.

Амбасадорот вели дека е „срамно дека еврејските гробишта во Битола биле претворени во ѓубриште“ и дека тој бил „горд дека тоа веќе не е случај“; дека „гледа еден Фонд на Холокаустот и еден Музеј на холокаустот – иако би требало да се бават со некои сериозни прашања“: „гледа дека некои работи не треба само да се покријат или споменат туку и да се поправат“. За него тие прашања се поврзани со потребата да се изврши ревизија во Фондот на Холокаустот, бидејќи „парите на Фондот не се приватни пари. Тие пари се сопственост на Евреите, а тоа значи дека од страна на Фондот треба да бидат редистрибуирани за соодветни цели“. Потоа амбасадорот дели совети за начинот на користењето на средствата на Фондот, за наплатата на влезници во Музејот на Холокаустот и за кадровските промени во него, за што „чул“.

Кога вели дека „тие работи треба да се средат“, амбасадорот Ориан вели „тоа е наша должност, ако ништо друго барем да пробаме“. Како тој мисли да среди работи во друга, суверена земја…?

Сметаме дека со ваквиот настап амбасадорот Оран ја злоупотребил манифестација во Институтот за изнесување на лични ставови, што веруваме дека не кореспондираат со официјалната политика на неговата земја.

Според сознанијата на членовите на Дипломатскиот клуб ова не е прв пат амбасадорот Ориан да се поставува патерналистички кон еврејските организации и институции во нашата земја па зачудува дека во нашата јавност нема сеуште официјална реакција во одбрана на интересите на засегнатите македонски субјекти“, се наведува во соопштението.

фото: plus info

ONE MEDIA YOUTUBE ВИДЕО

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Close