(ФОТО) Што работи Георгиески? Се реконструираат крововови, се градат потпорни ѕидови, во најава и обновување на влезот на Охрид од стана на Битола

Градоначалникот на Охрид Константин Георгиески направи обиколка на повеќе локации каде се вршат градежни работи во општина Охрид. Станува збор за проекти кои се изведуваат во овој момент во Охрид и охридско за кои што општината од својот буџет има издвоено 50 милиони денари. Напоредно се работи на реконструкција на кровови во основните училишта во с. Елшани и Коњско, во училиштетето Христо Узунов во Охрид и Братство Единство Лескајца. За промена на покривната конструкција во ОУ „Христо Узунов“ издвоение се 4.109.512 денари, а за  промена на покривната конструкција на училишниот објект на ОУ „Братство Единство“ во населбата Лескајца во вредност од 3.239.482 денари.

Во тек е санација на потпорен ѕид во непосредна близина на спомен куќата на Григор Прличев, инвестиција за која од буџетот на општина Охрид се наменети 1.500.000 денари. потоа  потпорен ѕид во с. Елшани, поради опасност од свлечиште кое може да ги поклопи куќите.

Значајни проект кои треба да започнат на почетокот од следната година Георгиески ги посочи изградба на канализациона мрежа во Лескоец и Рача, кои ќе се санираат со тендер вреден 3 милиони денари.

Овој период во почетна фаза е и реализацијата на проектот за реконструкција на плоштадот „Табана“, а интензивно се работи на проектот пешачка патека  од  Саат кулата во Стариот дел на Охрид до Горна Порта. Овој проект се реализира преку Југозападниот плански регион.

Единствен проект кој не е започнат, а е со потпишан договор е пробивањето на улицата низ поранешната касарна. Според градоначалникот проблемот за реализација на овој проект се адмнинистративни пречки кои се отстрануваат.

Градоначалникот на Охрид за следната 2020 година најави повеќе значајни инфраструктурни проекти за кои се предвидени или ќе се предвидат средства во општинскиот буџет. Георгиески најави комплетна реконструкција и обновување на влезот на Охрид од стана на Битола. Проектот како што кажа првиот човек на Охрид веќе бил изработен  и  истиот бил испратен до Агенцијата за патишта. За овој проект општината ќе ја изработи подземната инфраструктура, а државното јавно претпријатие асфалтирањето.

Градоначалникот во проекти во најава за следната година ги напомена и реконструкција на булеварот „Македонски Просветители“, проект вреден 40 милиони денари.  Следната година ќе се реконструира и плоштадот кај стариот Чинар, рече првиот човек на Охрид.

 

     

 

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Close