Огромен астероид се приближува кон Земјата

Научниците од НАСА објавија дека огромен астероид, ОУ1, ќе помине покрај земата на 28 август, на одалечченост од само 0.00687 асторномски единици, односно малку повеќе од милион километри.

Астероидот е со ширина од 150 метри квадратни, а покрај планетата Земја ќе помине со брзина од 13 км во секунда. Астероидот и припаѓа на групата Аполо, група потецијално опaнcи астероиди. Опacноста од овие астероиди потекнува од траекторијата, како и нивната големина. Астероидот ОУ1 доколку ја допре земјината површина би можел да сpамни еден цел град.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close