Деполитизација на БЈБ во интерес на граѓаните

Деполитизација, целосно исклучување на можноста за политичко влијание, континуирани реформи во насока на целосна професионалност, владеење на правото и етичко однесување се насоките во кои треба да се движи работата во Бирото за јавна безбедност (БЈБ), за да ја оствари основната функција – заштита на животот, личната сигурност и имотот на граѓаните, заштита на слободите и правата на човекот и граѓанинот, спречување на вршење кривични дела, прекршоци, одржување на јавниот ред и мир, контрола и движење на престој на странци, гранични проверки и надзор…..

Иако изборот на директор на БЈБ е регулиран со закон и иако покрај општите услови се дефинирани и посебни кои треба да ги исполнува именуваното лице за да се исклучи можноста за какво било влијание, пред се политичко, сепак една од 14-те препораки кои се однесуваа на МВР од ГРЕКО во извештајот за евалуација на Република Северна Македонија, е за измени во начинот на именување на директорот на Бирото.

Директорот на БЈБ, Сашо Тасевски за МИА посочува дека во законот, покрај општите услови, се дефинирани и посебните услови кои треба да ги исполнува именуваното лице за директор, со што се исклучуваат можностите за влијание.

Членот 16 од ЗВР дефинира дека БЈБ како (оперативен) орган во состав на МВР е надлежно за вршење на полициските работи под услови утврдени со Законот за полиција (член 20).

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Close