Конгресот ја проверува законитоста на вонредната состојба прогласена од Трамп

Претставничкиот дом на американскиот Конгрес ќе испитува дали вонредната состојба воведена од претседателот Доналд Трамп е легална. Ова се наведува во отвореното писмо од Претставничкиот дом на Трамп.

Потсетуваме на 15 февруари, претседателот на САД прогласи вонредна состојба по јужната граница на земјата, за да може да ја финансира изградбата на ѕидот, кој ја  вети за време на предизборната кампања.

   “Грабежите воениот буџет за изградба на ѕидот, за која Конгресот не се согласи да одвои средства, го  нарушува  основниот принцип на поделба на властите и  е поткопување  на едно од основите на Уставот”, се вели во документот, потпишан од страна на претседателот на правната комисија Џералд Надлер, заменик-претседателот Мери Сканлон и петмина претседатели на поткомисии.

Според конгресмените, всушност, воопшто не постои итна појава на јужната граница на САД. Тие забележуваат дека Трамп ја презел оваа мерка откако не добил одобрение од конгресот за изградба на ѕидот со години.

Претставничкиот дом очекува Белата куќа до 22 февруари да ги достави документите што го оправдуваат воведувањето на вонредната состојба.

Конгресот се согласи да одели нешто помалку од 1,4 милијарди долари за ѕидот, додека Трамп инсистира  на 5,7 милијарди долари. Тој премина на  вонредната состојба, за да го обезбеди недостигот на ресурси, и покрај несогласувањето на конгресмените.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close