Неверојатен феномен во Русија: Три сонциња се појавија на небото

Утринава во северниот дел од Русија, во автономниот округ Јамало-Ненцки, беше возможно да се забележи таканаречен феномен на „три сонциња“, оптичка појава која е објавена на социјалните мрежи.

Станува збор за феномен забележан во близина на центарот за хидрометеорологија и мониторинг за животна средина, за кој директорот на овој центар цели дека не е необичен и несекојдневен во овој регион.

„Тешко ми е да разговарам за овој феномен, бидејќи кај нас, на пример и денеска е облачно. Појавата на феноменот „три сонциња“ е поврзан со честичките, кристалите, ситниот снег и влагата кои се наоѓаат во воздухот“, изјави директорот на овој центар Артјом Кошкин, па додаде и дека ова е прилично често појава во оваа област.

Според неговите зборови, овие феномени се возможни благодарение на низа на фактори, кои најмногу зависат од кондензацијата на стините честици во воздухот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close