УНЕСКО му даде рок на Охрид до февруари

Охрид нема да се најде на листата на загрозени подрачја. Според препораката УНЕСКО ќ му даде рок на градот до февруари следната година да ги спроведе препораките а заштита на природните богатства.

Имено, делегацијта од Македонија во Баку го убедувала УНЕСКО дека дел од ивоградбите кои сеуште се градат се стопирани, а во градот се случува спротивното.

Пралелно на тоа и “Фронт 24” истакнуваат дека од ноември 2017 до април 2019 се легализирале 250 дибоградби.

Препораката од УНЕСКО е да се прогласи мораторим на сите видови урбани трансформации на брегот од Охридското езеро, како и сета урбанистичка трансформација на градот.

Согласно тоа општина Охрид експресно го изготви Регистарот на нелегални градби, ги тргна палмите и дел од билбордите на радот кои беа на самиот кеј.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close