Дачиќ: Разграничувањето е предуслов за стабилни односи со Албанците

Министерот за надворешни работи на Србија, Ивица Дачиќ, оцени дека разграничувањето на Косово и Метохија е еден од предусловите за трајно стабилните односи меѓу Србите и Албанците, но додаде и дека ова не е магично стапче ,”ниту е тоа целосно решение”.

Дачиќ за неделното издание на Блиц рече дека Србите во Косово мора да имаат долгорочни гаранции за безбедноста и просперитетот, да уживаат целосни граѓански и политички права, кои како што тој ги оцени “одамна не се случај”.

“Нашето историско и културно наследство мора да биде максимално заштитено, а државниот имот и имотот на нашите граѓани да се врати, насекаде каде е узурпиран. За сето тоа треба да постигнеме договор со Албанците и да добиеме гаранции од најважните земји во светот”, рече Дачиќ.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close