Breaking News

Blog

 • ОПШТИНАТА И БЛАГОДАРИ НА СДСМ ШТО СЕ СЕТИЛА ДА ПРАША - КОЛКАВИ ДОЛГОВИ ОСТАВИЛА ВО ОБРАЗОВАНИЕТО

  ОПШТИНАТА И БЛАГОДАРИ НА СДСМ ШТО СЕ СЕТИЛА ДА ПРАША – КОЛКАВИ ДОЛГОВИ ОСТАВИЛА ВО ОБРАЗОВАНИЕТО

    Конечно, после девет години откако започнаа финансиски да го пустошат образованието и осум години владеење и билдање астрономски долгови им благодариме на СДСМ – Охрид, што конечно се сетија и прашаа колкави се долговите кои ги остави нивната власт зад себе. СДСМ најмалку има право да ...

  Continue Reading...
 • СДСМ СО ТЕМАТСКИ ПРЕС - ОБРАЗОВАНИЕТО ВО ОХРИД

  СДСМ СО ТЕМАТСКИ ПРЕС – ОБРАЗОВАНИЕТО ВО ОХРИД

  Д-р Јован Стојаноски координатор на соевтничката група на СДСМ во Советот на општина Охрид денеска на прес конференција во седиштетот на партијата зборуваше за пропустите на локалната власт и образованието во Охрид: „Неодговорното однесување на градоначалникот Никола Бакрачевски и ВМРО-ДПМНЕ е ...

  Continue Reading...
 • ОПШТИНАТА ГО ВРЕДНУВА И РЕВРЕДНУВА ИМОТОТ НА ГРАЃАНИТЕ

  ОПШТИНАТА ГО ВРЕДНУВА И РЕВРЕДНУВА ИМОТОТ НА ГРАЃАНИТЕ

    Општина Охрид, одделение за даноци ги известува жителите на улиците: „АСНОМ“, „ВАНЧО ПИТОШЕСКИ“, „ГАЛИЧИЦА“, „НИКОЛА КАРЕВ“, „МИРЧЕ АЦЕВ“, „КАРПОШ ВОЈВОДА“, „ЛАЗО ТРПОСКИ“, „8-ми СЕПТЕМВРИ“, „СИРМА ВОЈВОДА“, „ЈАНЕ САНДАНСКИ“ и с. Косел, дека согласно законот за даноците на имот е во тек ...

  Continue Reading...
 • ТЕЧЕ ПОВИКОТ ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ ТАКСИ ВОЗАЧИ ЗА ПОСЕТУВАЊЕ ОБУКА ЗА ИЗУЧУВАЊЕ АНГЛИСКИ ЈАЗИК

  ТЕЧЕ ПОВИКОТ ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ ТАКСИ ВОЗАЧИ ЗА ПОСЕТУВАЊЕ ОБУКА ЗА ИЗУЧУВАЊЕ АНГЛИСКИ ЈАЗИК

      Сите заинтересирани такси возачи кои се вработени кај правни лица, лиценцирани за такси дејност од општина Охрид имаат можност уште дваесет и два дена да се пријават на повикот за посетување обука за изучување англиски јазик. Обуката е организирана и финансирана од страна на ...

  Continue Reading...
 • ДАНИЕЛ КАЈМАКОСКИ ГО ПРОСЛАВИ ЖЕЉКО ЈОКСИМОВИЌ, А ТРЕБАШЕ ОБРАТНО

  ДАНИЕЛ КАЈМАКОСКИ ГО ПРОСЛАВИ ЖЕЉКО ЈОКСИМОВИЌ, А ТРЕБАШЕ ОБРАТНО

    А нели требаше да биде обратно? Нели требаше српскиот пејач и композитор Жељко Јоксимовиќ како ментор на Даниел Kајмакоски, кој, пак, беше прогласен за победник на големото шоу „Икс-фактор“, потрагата по талентирани пејачи во регионот, да го вивне Даниел меѓу ѕвездите? Но, очигледно ...

  Continue Reading...
 • БИОСФЕРНИОТ РЕЗЕРВАТ ОХРИД - ПРЕСПА ЗНАЧИ РАЗВОЈ ЗА СИТЕ

  БИОСФЕРНИОТ РЕЗЕРВАТ ОХРИД – ПРЕСПА ЗНАЧИ РАЗВОЈ ЗА СИТЕ

                 Прогласувањето на регионот Охрид-Преспа за биосферен резерват има далекусежно значење на локално и на национално ниво на повеќе полиња: поттикнување на туризмот, заштита на природното наследство во регионот, економски развој, брендирање на производството во регионот Охрид-Преспа, ...

  Continue Reading...
 • ПРОМОВИРАН „ПРИРАЧНИК ЗА ШАХ“

  ПРОМОВИРАН „ПРИРАЧНИК ЗА ШАХ“

  Во прихатна атмосфера во просториите на Шаховската школа „Ласкер“ во ОУ „Братство – Единство“ синоќа беше промовиран прирачникот за шах од авторот и еден од основачите  на шаховската школа во Охрид Борис Лушески. Промотор беше светски познатиот експерт за поставување шаховски проблеми ...

  Continue Reading...
 • „БРАИНОБРАИН“ - УСПЕШНА ПРИКАЗНА ВО ОХРИД

  „БРАИНОБРАИН“ – УСПЕШНА ПРИКАЗНА ВО ОХРИД

    Центарот „Браинобраин“ – Црвен крст, Охрид, веќе пет години успешно работи со деца од четири до четиринаесет годишна возраст на развој на животни вештини  (концентрација, меморија, визуализација, точност, брзина, самодоверба, лидерски способности) со помош на  ментална аритметика  и ...

  Continue Reading...
 • ОБНОВЕНО: ОДВ ЕЛЕКТРИК ВО ОХРИД

  ОБНОВЕНО: ОДВ ЕЛЕКТРИК ВО ОХРИД

  Германската компанија од областа на автомобилската индустрија ОДВ- Еелктрик почна со работа во Охрид. Во постоечката  хала  во градов  веќе работно ангажирани се 25 лица а до крајот на годинава се очекува нивниот број да  биде преку  100. Испораката на првите производи односно автомобилски ...

  Continue Reading...
 • УМС НА ВМРО -ДПМНЕ СЕ ДРУЖЕШЕ СО ПЕНЗИОНЕРИТЕ

  УМС НА ВМРО -ДПМНЕ СЕ ДРУЖЕШЕ СО ПЕНЗИОНЕРИТЕ

  Денес, младите од ВМРО – ДПМНЕ во соработка со Здружението на пензионери од Охрид организираа меѓусебно дружење по повод Меѓународниот ден на возрасните луѓе. Тие во просториите на Здружението заедно го испија утринското кафе, разменуваа мислење, повозрасните им  пренесоа дел од нивното ...

  Continue Reading...